ERM investeert in de toekomst | Glassolutions
Results

ERM investeert in de toekomst

Elektrogroothandel ERM uit Merelbeke nam onlangs zijn intrek in een gloednieuwe uitvalbasis recht tegenover de vroegere vestiging. Het stijlvolle bedrijfsgebouw combineert ‘beleving’ met aangenaam werken en een optimale logistiek in een toekomstgericht en aantrekkelijk architecturaal concept. De voorzijde fungeert hierbij als één grote vitrine. Het is de eyecatcher van het gebouw en meteen ook ‘het visitekaartje’ van Saint-Gobain dat door de toepassing van een uniek nieuw gevelsysteem en de juiste glaskeuze erin slaagde een esthetisch geheel te creëren dat volledig aan de verwachtingen van de architecten en bouwheer voldoet.

Wat 42 jaar geleden begon met een (overwegend) detailhandel in elektro, installatiematerialen en verlichting, is doorheen de jaren uitgegroeid tot een gereputeerde groothandel van alle mogelijke elektrotoestellen, keukenapparaten, verlichting en lampen, alsook installatiematerialen voor nieuwbouw en verbouwingen. Niettemin is ERM nog steeds ‘the place to be’ voor particulieren en elektro-installateurs. Dankzij het team van technisch opgeleide verkopers draagt de firma intussen echter ook zijn steentje bij aan de grotere projecten van de industrie, openbare besturen en zorgsector.


Gezocht en eindelijk gevonden

Door de gestage groei was de vestiging al in 2008 uit zijn voegen gegroeid. Helaas bleek het erg moeilijk te zijn om bouwgrond te vinden die aan de bestaande locatie kon tippen. “Op twee kilometer van Gent-Zuid, vlakbij de oprit van de R4, E17 en E40: voor onze activiteit is dat werkelijk de ideale plaats,” vertelt zaakvoerder Patrick Vermeire. “Net toen we het bijna hadden opgegeven, viel ons de perfecte oplossing in handen. In 2015 konden we immers de oude bloemisterij van De Moor-Volckaert kopen die recht tegenover onze oude vestiging ligt. Het was niet eenvoudig om de nodige vergunningen te krijgen. Vandaar dat het tot september vorig jaar duurde vooraleer we met de bouw van onze nieuwe vestiging.”


Hoofdrol voor transparante voorgevel

De tijdelijke vereniging van architecten Tom Leyman en Tom Mahieu haalden qua ontwerp het onderste uit de kan. “We wilden de bedrijfsfilosofie van ERM vertalen naar een gebouw dat een maximale transparantie combineert met een minimale structuur,” vertellen ze. “Vandaar dat we het gebouw hebben opgevat als een rechthoekig monoblok dat uit twee grote delen bestaat.” Het uiterste rechtse deel (ongeveer een derde van het totale volume) is als showroom annex kantorencomplex ingericht. Bovenop het dak is een conciërgewoning opgetrokken. Het linkse gedeelte omvat het magazijn. “Hoewel beide delen hun eigen identiteit meekregen, is het totaalbeeld er wel één van coherentie,” leggen de architecten uit. “Dit creëerden we door in het ontwerp contrast centraal te stellen. De voorgevel is één en al transparantie dankzij de ‘vitrine’ van twaalf meter hoog. Langs de zijgevel is een smal bandraam voorzien om maximaal daglicht binnen te brengen, zowel op de verdieping als op het gelijkvloers. Daarentegen staat de linkerzijde synoniem voor een zekere confidentialiteit dankzij de bijna volledig gesloten gevels die met zwarte geïsoleerde sandwichpanelen zijn afgewerkt.”


Juiste gevelsysteem en beglazing dankzij Saint-Gobain

Het resultaat is een gebouw dat klasse en toekomstgerichtheid uitstraalt, maar tegelijkertijd een uitnodigend karakter heeft. Vooral de enorme glasgevel valt in het oog van iedereen die voorbij- komt. En dat mag ook wel, want het is werkelijk een bravourestuk geworden. “De bouwheer wilde een aantrekkelijke ‘vitrine’ die aantoont dat ERM een ontdekkingsplaats is voor iedereen die meer wil weten over hoe elektro er vandaag en morgen zal uitzien,” vertellen de architecten. “Vandaar dat er een maximale inkijk moest zijn, wat betekent dat het glas erg weinig mocht spiegelen. Tegelijkertijd wilden we een maximale zonnetoetreding zonder dat het pand te veel zou opwarmen. Met andere woorden: twee voorwaarden die eigenlijk niet met elkaar te verzoenen vallen. Daarnaast moesten ook nog eens de nodige veiligheidsvoorwaarden in acht worden genomen. Na een grondige analyse van de markt bleek dat maar één enkele producent een oplossing kon aanbieden die aan al deze eisen kon voldoen: Saint-Gobain.”


De gevel in detail

In nauw overleg met Glassolutions Boermans Construct dat voor de effectieve realisatie zorgde, kozen de architecten voor het unieke nieuwe gevelsysteem ‘VS-1’ in combinatie met super isolerende en zonwerende neutrale beglazing. Project Manager Stéphane Machiels legt uit: “De gevel is opgebouwd met het VS-1 gevelsysteem: een profielloos systeem dat toelaat om uiterst transparant volglazen constructies te realiseren die uitsluitend door verticale structuren worden ondersteund. Dit werd ingevuld met circa 208 m² dubbele beglazing SGG CLIMAPLUS COOL-LITE SKN 176, een sterk presterend zonwerend glas met een coating die voor een verbeterde thermische isolatie en excellente neutraliteit in transmissie en reflectie zorgt. De lichttransmissie bedraagt maar liefst 70%, de lage g-waarde reduceert de zontoetreding tot 37% en qua U-waarde spreken we over 1,0W/m²K. In deze opbouw zijn beide glasbladen eveneens gehard. De onderste rij beglazing in de gevel is bovendien voorzien van een gelaagde geharde binnenbeglazing om redenen van inbraakveiligheid.” “Voor de in- en uitgang is er een speciale schuifdeur die ook als vluchtweg dient,” vervolgen de architecten. “Deze is van een fail safe systeem voorzien zodat iedereen ten alle tijde naar buiten kan.”


Kwaliteit, kennis en service

Dankzij een diepgaande studie van de maatvoering bevat de glasgevel een minimum aan voegen. “Dit resulteert in een veilig en betaalbaar geheel,” leggen de architecten uit. “Om tot dit resultaat te komen, was een nauwe samenwerking tussen ons, de hoofdaannemer en de technische mensen van Saint-Gobain vereist. Omdat er op de werf weinig tot geen tolerantie was, hebben we gezamenlijk alle details vooraf en proactief onder de loep genomen. Met succes, want de installatie is bijzonder vlot verlopen en het resultaat is precies zoals we hadden verwacht. De praktijk heeft voor ons duidelijk uitgewezen dat Saint-Gobain niet alleen een innovatieve glasproducent is, maar tevens een stabiele partner waarop je doorheen het hele proces – van ontwerp tot en met installatie – kunt rekenen.” En ook bouwheer Patrick Vermeire is erg tevreden over het resultaat. “Voor dergelijke grote en technisch uitdagende projecten als de bouw van onze nieuwe vestiging is het uitermate belangrijk te kunnen rekenen op een producent die kwaliteit en kennis aan service koppelt,” vertelt hij. “Saint-Gobain heeft ons dit gegeven, samen met een vitrine die ons gebouw de perfecte uitstraling geeft!”

Interesse in dit project?